Aluminium- eller träfönster?

En viktig del av ett hus är dess fönster, som ska stå emot påfrestningar från utsidan. Två material dominerar marknaden för fönster. Aluminiumfönster är ett lite dyrare alternativ, som å andra sidan inte kräver lika mycket underhåll. Träfönster kräver mer underhåll, men har däremot ett utseende som tilltalar de allra flesta, och som passar till de flesta hus.
Fönster i aluminium behöver inte målas och kittas, vilket tilltalar många eftersom det ändå är så mycket arbete med att sköta ett hus. Genom att installera aluminiumfönster sparar man in på den totala arbetsbördan. I salta miljöer, exempelvis på västkusten, finns det dock risk för att aluminiumet ska korrodera. Aluminiumfönster kan även vara svåra att måla om, vilket är extra irriterande när färgen bleks. Det går dock att måla om dem, problemet är bara att hitta en bra grundfärg som fäster på aluminium. Att använda etsprimer brukar fungera bra.
Det finns både aluminiumfönster som är gjorda helt i aluminium, och fönster där ytterbågen är gjord i trä. Fördelen med trä i ytterbågen är att det isolerar mot uteluften. Har man däremot aluminium i hela fönster så kommer ytterbågen att elda kylen från utomhusluften in i huset och sänka inomhustemperaturen.
Å andra sidan kan välskötta träfönster av bra kvalitet hålla i uppemot 60 år, men då gäller det att man sköter dem mycket bra, och inte slarvar med någonting i underhållet. Gör man detta så är träfönster definitivt en mer ekonomisk investering, om man nu inte räknar in allt underhållsarbete som man lägger ned på målning, kittning etc.