Bostadsbrist skapar innovation

Den rådande bostadsbristen bland studenter skapar innovation – nu kan du snart hyra en studentbostad i en container, tack vare initiativ från Sundbybergs stad.

bostadAtt det råder nästintill akut bostadsbrist för Stockholms studenter är det nog få som missat, men den rådande bostadsbristen har även lett till nytänkande inom såväl byggbranschen. Nu bygger man nämligen bostäder av containrar. Planen är nämligen att återvunna fraktcontainrar ska lösa bostadsbristen skriver Sköna Hem och initiativtagare till denna typ av byggen är ingen mindre än Sundbybergs stad i samarbete med XLNT Living. Till tidningen Mitti säger företaget att det visst kanske inte låter som en svensk standard att bo i en container, men att i och med deras speciella byggteknik så har man gjort detta möjligt. I varje container som man byggt om finns badrum och dusch, kök, sovdel, allrum och alla containrar har utrustats med fransk balkong – precis som vilken annan liten etta på 26 kvadratmeter som helst. Och visst kan du köpa en container hos http://www.containertjanst.se/ och bygga om den helt själv också om du så skulle vilja, men det kräver nog en hel del uppfinningsrikhet för att containern ska bli bebolig. Men det finns den som har lyckats. Ibland annat Expressen finns ett bildspel med hem som är byggda på just detta vis, men där talar vi inte om några 26 kvadratmeter inte. Där finns flera olika sorters konstellationer gjorda av containrar och många är riktigt snygga, så klicka här för att komma till bildspelet.

Fakta om studentbostäderna av container:

  • Är 26 kvadratermeter stora med fransk balkong.
  • Rymmer säng, mindre vardagsrumsmöblemang, har kök och badrum med dusch.
  • I september kommer 30 stycken containerbostäder stå klara för inflytt och ytterligare 30 stycken ska stå klara i december.
  • Sundbybergs stad har som mål att bygga minst 220 studentbostäder inom de närmaste åren och denna typ av studentbostäder kan komma att bli del i den siffran.
  • Containerbostäderna har bygglov upp till 15 år och är mobila så när tidsfristen upphör för nuvarande plats kan man flytta bostaden till annan plats istället.