Bygg en finare koja

Vi minnas väl alla när vi var små och byggde kojor i skogen som vi sedan lekte i? Det var en tid då kojorna var vårt andra hem, och vi fick fly från föräldrarnas tråkiga regler. Detta händer så klart fortfarande. Dagens barn bygger lika mycket som vi gjorde, men du som föräldrar kan faktiskt hjälpa till – och göra kojan något lyxigare än de pinnbyggen barn är vana vid. Det behöver inte vara speciellt dyrt att bygga en lite finare koja, och man behöver inte heller anstränga sig allt för mycket. En riktigt bra koja förtjänar att ha väggar, fönster, dörr och golv – annars kan man lika gärna låta bli. Eller låta barnen göra det själva. Hitta dina billiga produkter här, så är det bara att sätta igång sen.

Byggde koja – blev stämda

Några som verkligen ansträngt sig i sitt byggande av kojan, är familjen i den här artikeln som Sydsvenskan har skrivit, nu har de däremot åkt på en smäll – då grannarna har anmält de till mark- och miljödomstolen. De anser nämligen att kojan är ful, att den blockerar solen och att den förstör området. Nu återstår det att se vad som kommer att hända med kojan. Kommunens byggnadsnämnd har gjort en bedömning, men kommit fram till att kojan är en lekanordning – vilket betyder att den inte behöver bygglov.  Nu har dock grannarna överklagat och såhär säger en jurist på stadsbyggnadskontoret gällande beslutet om att ta in deras överklagan:

– Det tas i domen upp att det har tillkommit tak på kojan sedan byggnadsnämnden fattade beslut. Det måste vi kolla. Är det tak över hela kojan så kan det påverka vår inställning. Sedan spelar andra saker roll, om det ska uppfattas som att man kan vistas där till exempel.

Nu hör det ju inte till vanligheten att man måste ansöka om bygglov för att bygga en koja i trädgården. Men man kan samtidigt förstå att grannarna är upprörda om de störs av det. Viktigt att tänka på om ni ska bygga koja, och inte vill hamna i samma situation som familjen i artikeln är det här:

  • Fråga grannarna, kommer ni störas av detta?
  • Ta reda på vilka regler som gäller vid byggnad.
  • Se till så att den passar in i omgivningen.