Eldstaden – populärare än på länge

Att kura upp sig framför brasan är något som många drömmer om, och det är troligen därför som det blivit allt vanligare att svenskar installerar eldstäder i sina villor och fritidshus. Men det gäller att veta hur man ska elda. Felaktig användning av eldstäder orsakar mång bränder i Sverige varje år.

Brasa i eldstadVill du ha kunna njuta av en brasa i hemmet, eller kanske i sommarstugan? Eller vill du ha en alternativ uppvärmningsform, som fungerar även vid ett strömavbrott? Skälen till att man vill ha en eldstad, exempelvis en järnspis, öppen spis eller kakelugn, kan vara många.

Om du är praktiskt lagd kan du kanske mura spisen själv, men är du det minsta osäker bör du anlita en professionell murare. Som du kan läsa på http://www.murarestockholm.se/ finns det många olika uppgifter som en murare kan hjälpa dig med. Vill du istället mura spisen själv hittar du instruktioner i den här artikeln. Inspiration hittar du i det här reportaget från Sköna hem.

Vare sig du anlitar fackmän, eller murar spisen själv, är det viktigt att du är försiktig när du eldar. ”Den röde hanen” har ödelagt många svenska städer genom åren, och även om brandskyddet har blivit bättre sedan dess inträffar fortfarande eldsvådor som får ödesdigra konsekvenser.

Elda rätt i din öppna spis

Det har blivit mycket populärt att elda i öppna spisar. Det konstaterade Svenska Dagbladet redan 2012, och det är minst lika sant idag. Men det är viktigt att elda på rätt sätt. Ungefär hälften av alla villabränder har sitt ursprung i eldstaden, kan vi läsa i samma SvD-artikel.Brasa i eldstad

Därför är det viktigt att elda på rätt sätt. Gör så här när du eldar:

  1. De flesta eldstäder som finns i Sverige är inte byggda för att eldas dygnet runt. Det gäller framför allt eldstäder med glasluckor. Därför är det viktigt att elda max fyra kilo ved per timme, vilket motsvarar tre till fem vedträn, och att inte elda längre än fyra timmar i sträck. Låt sedan eldstaden vila minst lika länge som du har eldat.
  2. Använd alltid ren och torr ved. Elda inte med spånskivor eller impregnerat virke.
  3. Sota minst en gång per år. Om du eldar ofta kan det behöva göras oftare. Om du vill sota själv behöver du tillstånd från kommunen, även om du har murat spisen själv.
  4. En otät skorsten kan orsaka brand. Därför är det viktigt att provtrycka den vart tionde år, för att se om den är tät.

Aska från en eldstad kan innehålla glödrester i upp till två dygn. Därför är det viktigt att förvara askan från eldstaden i en plåthink med tätt lock, och ställa den på ett brandsäkert underlag. Om askan sprids ut i trädgården direkt kan det orsaka brand. Låt därför hinken stå i några dagar innan askan lägg på komposten. Har hinken inget lock kan en vindpust sprida glödande aska, som kan antända brännbara ämnen.